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foto vernazza - cinque terre
Le ricette di PISTUNI
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Trenétte ar pìstu
Cô sèrve:

Baxìcu, pignö, àggiu, nùxi o amàndue spelàe, parmigiàn gratàu, öiu d'uìva bun, sâ, trenétte.

Cùmmu se fa:

Pulî 'r baxìcu e scuttàlu in te'n pignattin cun l'ègua bugìa, poi passàlu sübitu in te l'ègua fesca, se nu-u divénta negru. Doppu avêlu spremüu ben, mêtiu in tu frullatùre cun pignö, àggiu, nùxi o amàndue spelàe e öiu. Fàlu frulâ e poi métihghe 'r furmaggiu e fàlu girâ 'ncùa 'na spéa. Ar pistu l'è pruntu. Aùa mête a cöxe ê trenétte ( â pàsta ciü indicâ da mangiâ cu'r pìstu) e mêtighe finna 'na patata e n'na brancâ de faxulìn. Quàndu â pàsta l'è còtta, scuàla e cundìla c'ur pìstu e 'na brancâ de furmàggiu.
- Nu ho parlàu de murtâ e de pistéllu, cùmmu se üsava 'na vôta, perché i témpi l'èn cangiài -
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Trenette al pesto
Cosa serve:

Basilico, pinoli, aglio, noci o mandorle pelate, parmigiano grattugiato, olio d'oliva, sale, trenette.

Come si fa:

Pulire il basilico e scottarlo in un pentolino di acqua bollente, poi passarlo subito sotto l'acqua fresca per evitare che diventi scuro. Spremerlo e metterlo in un frullatore con olio d'oliva, pinoli, qualche gheriglio di noce o mandorle pelate, uno spicchio d'aglio. Frullarlo e infine aggiungere formaggio grattugiato, facendolo frullare brevemente. Il pesto è pronto. In una pentola d'acqua salata, cuocere le trenette insieme con una patata spelata e tagliata a fette di circa mezzo centimetro e una manciata di fagiolini ( cornetti ). Scolare e condire con il pesto e abbondante formaggio grattugiato.
Non ho menzionato mortaio e pestello, come si usava un tempo, poiché i tempi sono cambiati.
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